Idag presenterades LRF Mjölks kostchefsundersökning. Vi fick ta del av resultaten i förväg, och har skrivit en debattartikel som idag publiceras i Dagens samhälle. Du kan läsa den här.
Våra huvudpunkter är:
Kommunernas besparingar har nu gått så långt att man riskerar att bryta mot de lagar som finns för att säkerställa förutsättningarna för ungas hälsa, mående och utveckling; Skollagen och Barnkonventionen. Det är hög tid att vända trenden och inse att skolmat är en viktig investering för framtiden, som inte bör ses som en kostnad.
Mat och måltider i skolan är en viktig framtidsfråga, både för individer och samhällsutvecklingen, för hälsa, utveckling, jämlikhet och hållbarhet.
Enligt undersökningen är kostchefernas högsta prioritet att servera mat som är god, näringsrik och med svenskproducerade råvaror. Mer än var tredje (35%) svarar att de tvingats backa i sina hållbarhetsambitioner och prioriterar bland annat bort svenskproducerat och ekologiskt till förmån för billigare råvaror. Kommunernas nedskärningar innebär bland annat att kött och fisk serveras mer sällan och i mindre mängd, och att utbudet av grönsaker och frukt har blivit mer sparsmakat. Det medför både mindre mängd av viktig näring såsom järn och andra mineraler, omega-3, fibrer och andra viktiga ämnen från grönsakerna.
Tolv procent menar att de tvingats dra ner på personal, och ofta leder det till att mer hel- och halvfabrikat serveras – och mer stress. Följden blir bland annat att pedagogiska måltider inte får samma värde, eftersom man inte längre kan prata om matens ursprung, hållbara val och cirkulära system. Dessutom blir det svårt att hinna med värdskap, bemötande och trivsel – faktorer som bland annat har stor betydelse för om maten hamnar i magen.
Istället för att fortsätta skära ner på skolmaten så behöver Sverige satsa mer och förstå att maten i skolan är en viktig investering!
Skolmat och skolmåltider är viktiga frågor för hälsa och hållbarhet, och för framtiden.